Unicornis története

Az egyszarvúak
Az egyszarvú, egy lóhoz hasonlító lény, de a történelemben hasonlítják kecskeféléhez vagy szarvashoz, még oroszlánhoz is…  Az egyetlen közös bennük, hogy mindnek egy szarv van a homlokán. Unus = egy és Cornu = szarv, ami egyenlő Unicorn, vagyis egyszarvú. Vannak, akik egyetértenek abban, hogy csak egy egyszerű lény szarvval. De a történelemben mindig is több volt, mint egy állat. Ez egy szimbólum.
Az egyszarvúakban bugyog a pozitív energia. Harmónia, erő, tisztaság, ártatlanság, sebesség, szabadság, szépség, báj, varázslat, bölcsesség, misztikum és titokzatosság.


 A föld minden részén szólnak legendák egyszarvúakról: Afrika, India, Oroszország, Kína, Japán, Európa és Amerika. Ezen országokban bár nem teljesen ugyanúgy festik le őket, de sok hasonlóságot találhatunk, mint pl.: mindig egyetlen spirituális szarv jellemzi őket, és a leghatalmasabbak az összes teremtmény közül.
Felépítése általában a lóéhoz hasonlít, de a teste lehet szarvas, bika, vagy kecske. Patái rettenetesen kemények. Néha ló farka van, máskor hosszú bojtos, mint egy oroszláné. Lábai lehetnek lóé, szarvasé, vagy kecskéjé. Színe lehet fehér, fekete, arany, akár indigó, de sok más szín is. Szarva egyenes, görbe, vagy csavart is lehet.
Megjelenésével a szerepe is változik a világban: Néha csak egy szép állat volt, máskor a legbölcsebb lény. Gyakran egy isteni teremtmény, a tiszta szív és szellem, a teremtés és gyógyítás hihetetlen erőit testesíti meg.

 Kínában ő a jó ómen teremtménye, aki megjelenik olyanok előtt, akik valami nagyra hivatottak az életben. A keresztény hitben Jézus Krisztus szimbólumának tartják.


Egyszarvú történelem:


Keleten az egyszarvút általában Ki – Lin ként, vagy Chi – Lin ként említik. A szerencse hírnökének és a nagy dolgok prófétájának tartják. Azt mondják, ha egy Ki – Lin megjelenik, akkor egy nagy ember fog a világra jönni (császár, bölcs, …stb.). A Ki – Lin már időszámításunk előtt 2700 – ban a kínai mitológia szerves része volt és úgy tartják, hogy az egyszarvú mítosz első megnyilvánulása. Az egyszarvúakról azt hitték, hogy több mint 1000 évig él, ezért megtestesítette a bölcsességet és a tudást. Hangja kivételesen szép volt és olyan óvatosan és kecsesen járt, hogy még véletlenül se tegyen kárt a növényekben és a kisebb állatokban. Nagyon erős volt, és az összes állat vezetője, mégis egyedül élt. Azt gondolták róla, hogy lehetetlen elfogni. A Ki – Lin nem hasonlított az európai egyszarvúhoz. Oroszlán, sárkány és ló kereszteződése volt, homlokán egy szarvval.
Az első nyugati írást Ctesiásnak tulajdonítják, időszámításunk előtt 400 – ban. Egy Indiában élő teremtményt írt le. Az egyszarvú egy olyan állat volt, aminek szarvas feje, ló teste, oroszlán farka, kecskelába, kék szeme és egyetlen szarva volt a homlokán, ami az alapján fehér volt, a közepénél fekete és a csúcsán vörös. Furcsa mód, erről a teremtményről azt hitték, hogy lila feje van. Nagyon gyors, erőteljes futó volt, sokkal gyorsabb egy lónál. Szinte lehetetlen volt őket elfogni. Arisztotelész rajongott az egyszarvú mítoszáért, így nagyba felelős lehetett abban, hogy népszerűvé vált a misztikus lények Greco – Román panteonjában. Egy későbbi történész, Megasthenes, szintén említi az egyszarvút, de az inkább az orrszarvúra hasonlít.
Görögországban és Rómában sok állat gazdagította az emberek fantáziáját, mint pl. zsiráfok, elefántok… Ezeket az állatokat felhasználták a művészek műveik megalkotásánál. Az egyszarvú esetleg az orrszarvú megjelenésének egy félreértelmezése.
A másik elmélet az, hogy az egyszarvú egy halfaj. Az északi tenger egy kicsiny bálnája. A hím növeszt a homlokán egy hatalmas agyart, ami akár a 10 láb hosszúságot is elérheti. Ez a szarv nagyon szép volt, és az északi emberek nagy számban adták el a turistáknak nagy összegekért. Hogy még többet kereshessenek vele, történeteket is kitalálhattak, hogy a hiszékeny turistáknak még könnyebben eladhassák. Az ötlet bevált és sokan vásároltak ilyen szarvakat. Nagyon értékes eszközzé vált, mert azt hitték, hogy bármilyen betegséget meg tud gyógyítani. Igen drága volt az egyszarvúszarvának a pora. Az állat a tisztaság szimbóluma volt, amit csak szüzek voltak képesek megérinteni. Az egyszarvú szarva bizonyította a nemes menyasszony szüzességét. A szarvat annyira nagyra becsülték, hogy Elizabeth királynő a 16. században 10.000 fontot fizetett egy szarvért, ami megfelelt egy kastély árának. Ez ma még mindig a királyi kincstárban van. A királyi jogar Angliában, a ritka szarvból készült.
Az egyszarvú megjelenik az Ószövetségben is. Van egy elmélet, hogy elpusztultak a nagy özönvízben, de a Reneszánsz korban is megjelent, amikor nagyon népszerű volt. Egy másik elmélet szerint képesek voltak a bárka mögött úszni, így élték túl valamennyire a természeti csapást. Sok ember számára a bibliában tett merő említése az állat létezésének a bizonyítéka volt. Nos, Sir John Mandeville megszüntette a The Traveler Tales – t, amely sok olyan történetet mesélt, olyan utazókról, akik azt állították, hogy az egyszarvú egy igazi állat, sőt el is kaptak egyet.
Az jól ismert volt, hogy csak egy tiszta hajadon szelídíthet meg egy egyszarvút, és ezért, Máriát, a szűz anyát, gyakran festették le az ölében lévő állattal. Gyakran ábrázolták címereken. Az angolok arra használták az egyszarvút és a rózsát, hogy erőt, állhatatosságot és halhatatlanságot képviseljen, amikor Anglia, Skócia és Wells megszilárdultak az Egyesült Királyságban. Sok címer tartalmazta Anglia oroszlánját Skócia egyszarvújával. A 15. században, Brüsszelben 6 faliszőnyeget szőttek, amin az látható, hogy egy szüzet használnak csaléteknek egy egyszarvú elfogásához. Ezek a faliszőnyegek (The Lady and the Unicorn) egy esküvőre készültek egy nemesnek, és ma a Cluny múzeumban őrzik, Párizsban. Egy másik híres faliszőnyeg sorozat 7 darabból áll (The Hunt of the Unicorn), amit ma a Cloisters múzeumban őriznek, New Yorkban. Ez valószínűleg a leghíresebb mind közül, mert a leghíresebb iparművesek készítették.


Német egyszarvú: Einhorn.


A németek régóta, erősen hisznek az egyszarvúakban. A középkorban az egyházakat és a palotákat a teremtmények képeivel díszítették.Németországban az egyszarvúakat Einhornak hívják. A német Mária misztikában (a Virgin imádatnak kultusza), Máriát egyszarvúnak tekintették.
A Központi Németországban, a Harz hegységben régóta élnek egyszarvúak. Valójában ezt a területet Einhornhohlenak nevezik, ami egy barlang. Ez a név egy történetből származik, ami fényt vitt az emberek lelkébe, amikor Németország erdőit befedték sötétséggel az öreg istenek. Egy ilyen erdőben élt egy okos öreg nő. Cave – ben élt Scharzfeld közelében. Az emberek gyógyításokért és tanácsokért keresték fel. A Harz légió minden részéből jöttek hozzá. Ez feldühítette a kereszténység misszionáriusait, és boszorkányságért feljelentették őt. A misszionáriusok arra használták hatalmukat, hogy egy Frankish királyt meghívtak, hogy küldjön katonákat és szerzeteseket, hogy elfogják a nőt. Amikor a katonák mentek a hegyi ösvényen a barlang felé, az öreg hölgy kijött és teljes megvetéssel, félelem nélkül nézett a szemükbe. Először haboztak a katonák, de aztán tovább másztak a föl alatti üreg felé. Ezután egy egyszarvú kilépett a fák közül, melynek szarva vakítóan fénylett. Az Einhorn odament a nőhöz, ő felült rá és ellovagolt. A szerzetes és a katonák futottak utánuk, de nehéz fegyverzetük miatt lemaradtak. A papnak sikerült utolérnie az öreget és megpróbálta megragadni a karját, de az asszony ekkor egy jelet rajzolt a levegőbe és a szerzetes eltűnt. Mikor a katonák odaértek csak a szerzetes ruháinak a darabjait találták meg, és még egy pár dolgot… A katonák eltemették a szerzetes maradványait és elnevezték a barlangot Einhornhohle – nak.


A kínai egyszarvú:


A kínai egyszarvú a négy szent állat egyike a sárkány, a főnix és a teknősbéka mellett. Az egyszarvú, kínai nevén qilin a hagyomány szerint a 360 szárazföldi állat közül a legelső, azaz a királyuk, miként a főnix a madaraké. Kínai neve, csakúgy, mint a kínai főnix esetében, a két nemet jelöli: a Qi a hím unikornis, a Lin a nőstény. Az Unicorn tanában Odell Shepard hat különböző egyszarvút említ. A királyok, a Kioh Twan, a Poh, s Hiai Chai, a Too Jon Sheu, és a Ki – Lin. Shepard azt vallja, hogy ők az egyetlen eredetiből származnak. Az egyszarvú egyike volt a kínai művészetekben használt kedvenc motívumoknak. Egy – egy szarvat viseltek, bár a Ming időkben az egyszarvúakat két szarvval ábrázolták. A korai egyszarvút agresszív vadállatnak tartották, aztmondták tüzet eszik dühében, de különleges képességei közé tartozott, hogy eldöntse ki a jó és a gonosz. A Han időszakban a bírók székei mögött egyszarvú képeket festettek és i.sz. 3. és 4. századában a bírók és a cenzorok sapkáit ennek az állatnak hímzett alakjával díszítették. Egy név megfelelőbb volt e fajta egyszarvúnak, ez volt aXie Zhi, ez így speciálisabbá tette az állatot. Ezt a nevet a Censorate hivatalnokok használták a köntös jelvényeiken.
A Confucainism és a Buddhizmus alatt egy második fajta egyszarvú fejlődött ki, és az agresszív jellemvonások eltűntek. Kedvező ómenné fejlődött a Li – ki. Az ősi könyvek említik, hogy bölcs és erényes uralkodó volt és képességei lehetővé tették, hogy amikor egy jóindulatú uralkodó megjelenik a világban, ő tudjon róla. Az egyszarvú szarva kisebb lett és puhává, húsossá változott és soha nem használta arra, hogy ártson bárkinek is. A Buddhisták tisztelték, mert nem taposott rá semmilyen élő rovarra és nem taposta le a lábai alatt a füvet.
A Ming dinasztiában a qilin elég különös volt. A Mingbe vezető szellemi utat őrizték. Ebben az időszakban az egyszarvúak nehézkes, ormótlan vadállatok voltak, így nem volt nagy valószínűsége, hogy tudtak volna füvön sétálni anélkül, hogy meg ne rongálják azt. Továbbá nekik két szarvuk volt. Feje formája hasonlított egy sárkányéhoz, volt sörénye és farka is. Különösen kedvelt motívum volt köntösökön több színárnyalatban. Teste hasonlított a qilinre, de oroszlán lábai voltak.
A Qingsnak szintén volt saját egyszarvúja. Ők megint különbözőek, de nekik is agresszív a megjelenésük. Forbidden városban van egy pár hatalmas bearanyozott qilin kompozíció a Ci Ning Gong Palotában. Ez a palota volt Qianlong császár anyjának lakhelye és a qilineket odarakta a becsülete miatt. Ezek az egyszarvúak szeretnek embert enni, ezért megkülönböztetik őket. Nem érdemes egyszarvúként említeni őket, különösen azért is, mert két szarvuk van. Nem hasonlítanak a Ki – Lin, vagy a Kirinekhez.
E fajta Unicorn rendkívül rejtélyes és amióta ismerik, tudják róla, hogy belelát a jövőbe. A Kirin/Ki – Lin könnyen felismerhető foltos háta miatt, amit különféle minták, alakzatokat tartalmaz és szokatlanul tompa szarva miatt. Ez az egyszarvú elkerüli a harcot. Ő a nyugalom és béke szimbóluma. Hangja édes és finom, miközben beszél, mintha kicsi ezüstharangok zengnének. Általában a Kirin/Ki – Lin hasonlít egy kicsi szarvashoz, de farka olyan, mint egy ököré. A festők különböző színekben ábrázolták őket, körülöttük általában felhővel. Ezek a lények mindig kedvesek. Miközben sétál nem ad ki hangot, olyan nesztelen. Annyira jóindulatúak, hogy még a füvet sem tiporják le a lábuk alatt. Ez a faj nagyon ritka volt és csak Kína rejtett erdeiben és távoli lakatlan részein fordult elő. Egyes rajzokban a Kirin/Ki – Lin kabátot visel, és oroszlán lábai vannak.


Japán egyszarvú:


A Kirin hasonlít egy oroszlánra. Homokszínű és homlokán egyetlen szarvat visel. Bár alakja gyakran feltűnik szelíd farkasként, vagy kecskeként, de szemei mindig elszántak és fenyegetőek voltak. A Kirin birtokában volt az a rejtélyes képesség, amivel észlelni lehetett a jót és a rosszat. A bölcs Isan Yon elnökölt a bíróságban, eldöntötte az egyszerű ügyekben a bűnösség és az ártatlanság kérdését. De mikor az ügy komolyabb volt, pl. egy bűnözőt halálra kellett ítélni, nem bízott saját magában. Azokban az időkben a Kirinhez fordult. A Kirin mindig tudta, hogy ki az ártatlan és ki a bűnös, így az ítélet mindig igazságos volt. A japán egyszarvú mindig felismeri a bűnösséget és halállal bünteti azt. Ez figyelmeztetésként szolgál. A bűnösöket biztosan meg fogják büntetni. Az egyszarvú a keleti kultúra fontos része volt. Kínában és Japánban a Ki – Lin egy magányos állat. A hímet Ki – nak nevezik, míg a nőstényt Lin – nek. Senki sem tudja biztosan, hogy az egyszarvú hogyan született, de néhány mondás szerint a Ki – Lin a föld középpontjából származik. A Ki – Lin a legelső a földön valaha élt állatok közül és a leghatalmasabb.


A fekete egyszarvú:


Vörösen izzó szemek, sötétség, füst száll az orrlyukából, egy fenséges kísértet, aki egy csavart, görbe szarvat visel a homlokán. Szőre fekete, olykor sötétkék. A fekete egyszarvú nagyon magas (még a legmagasabb lovaknál is nagyobb), hosszú, vékony lábai vannak, amik hasadt, kemény patákban végződnek. Mozgása hosszú lábai ellenére kecses és elegáns. Sokan azt állítják, hogy a fekete egyszarvúak képesek lebegni, de ez enyhe túlzás. Kevés van ebből a lidérces démonból, akit fekete egyszarvúként ismernek hosszú emberöltők óta. Megjelenése lóhoz hasonlít és mozgása megfoghatatlan. Venlaken mocsarában látták őket állítólag.
Hatalmas agyarak állnak ki a szájából, ami gonoszul vicsorgó képet ad neki. Leheletéről azt állítják, hogy mérgező. Sohasem pislog.
Képességek: Ez a teremtmény általában csendes, de képes arra is, hogy száguldjon a mocsáron keresztül anélkül, hogy bármilyen neszt is hallatna. Vörös szemei pedig hipnotikus hatással rendelkezik.
Szokások: Azt állítják, hogy dögevő.